Teknik

HVAD DU SKAL OVERVEJE, NÅR DU VÆLGER SOLBRILLER!

Formålet med solbriller er for de fleste mennesker at gøre det lettere at se i stærkt sollys. Det er også vigtigt ud fra et sikkerhedsmæssigt perspektiv da skarpt sollys kan beskadige øjets linse. Man bør fra en tidlig alder begynde at bruge solbriller. Ekstra vigtigt er det at beskytte øjnene, når du er på reflekterende overflader som sne, vand og sandstrande. Når lys reflekteres kan der blive så meget stråling på nethinden at det kan føre til forbrændinger. For at give dine øjne fuld beskyttelse skal du kigge efter solbriller, der har UV400 beskyttelse og CE-mærkning. UV400 beskyttelse anvendes for ultraviolet lys op til 400 nm. At solbrillerne har mørkt glas betyder ikke, at de beskytter godt. Faktum er, hvis UV400 beskyttelse ikke er tilstrækkeligt i et par mørke briller, så kan øjet blive beskadiget endnu mere, da pupillen snydes til at åbnes endnu mere for at slippe mere lys ind. Grå glas giver generelt den bedste farvegengivelse. Plastglas PC (polycarbonat) giver en bedre UV-beskyttelse end mineralglas og TAC (Triacetat- objektiver)

SUNREAD BIFOKALE LINSER – “SOLBRILLER MED LÆSEFELT”

Når vi bliver ældre begynder vi at lægge mærke til at synet ikke længere er som det var engang. Omtrent i 40-45 års alderen begynder den fokuserende linse i øjet, krystallinsen, at blive stivere og mindre elastisk. Dette resulterer i at linsen ikke længere kan ændre tilstand for at justere øjet til at se på forskellige afstande. For en person med normalt syn betyder det, at de finder det svært at fokusere på tæt hold men på den anden side ser godt på afstand. Denne naturlige forandring kaldes alderssyn eller presbyopi og påvirker os alle før eller senere. Men dette kan korrigeres ved hjælp af læsebriller eller bifokale linser, som hjælper os med at omstille blikket, så vi kan se godt på forskellige afstande. Styrken som behøves ved alderssyn for at se klart på nært hold varierer mellem +1,5 til +2,5. Har du brug for mere styrke så kan der være andre årsager der spiller ind og du skal derfor opsøge en optiker.

Med Sunread bifokale solbriller (med læsefelt) får man alle funktionerne i højkvalitets solbriller og samtidig et par læsebriller med den styrke du har behov for.

Ved at kigge ned gennem læsefeltet når du holder dit hoved stille, kan du se klart på nært hold og siden når du ser lige frem, kan du se klart på afstand. Med læsefeltet slipper man for den frustrerende skiften mellem solbriller og læsebriller, når du er ude i solen.

POLAROID (POLARISEREDE LINSER)

Lys har egenskaber der adskiller sig fra andre typer af bølgebevægelse. En af forskellene består i at lys ikke kun kan svinge op og ned og til siden, men i alle retninger. Men det er muligt at producere lys der kun drejer i én retning. Det kaldes at polarisere lys. Lyset skal først passere gennem en polarisator, lyset bliver polariseret. Hvis du sætter en polarisator foran den første og drejer den 90 grader, bliver lyset slukket. Dette kan ses ved at vende Polaroid solbriller 90 grader mod en LCD-skærm og det bliver helt sort, når man ser gennem solbrillerne.

Princippet anvendes til solbriller. Polaroid briller fjerner generende refleksioner i en funklende sø eller lys der reflekteres fra en flad overflade. Grunden til det virker er at når sollyset reflekteres i en vandoverflade så polariseres lyset. Når polariseret lys rammer Polaroid briller, så polariseres det igen, hvilket betyder, at lyset (reflekserne) holdes ude.

Sunread solbriller med læsefelt fåes med både Polaroid og uden Polaroid, for eksempel, skal piloter kunne se refleksioner fra andre fly og læse alle slags instrumenter i cockpitet.

UV BESKYTTELSE

UV A – Ultraviolette stråler af typen A har en lang bølgelængde (315-400 nm), og kan let passere gennem glas. UVA stråler trænger også dybt ind i huden og gør at pigmenterne vi har bliver mørkere, og giver os en dybere tan.

UV B – stråler af typen B (280-315 nm) trænger ikke så dybt gennem huden, men er det, der gør at vi brænder os. UVB stråler hjælper med at opbygge et beskyttende pigment i huden.

UV C – UV C – C-stråler fra solen når aldrig frem til jorden, men stoppes allerede i atmosfæren.

Den menneskelige krop har en forbløffende evne til at reparere beskadigede celler. Øjets linse er desværre undtagelsen og skader i linsen kan ikke reparere sig selv. Det er derfor vigtigt at beskytte vore øjne fra en tidlig alder for at ikke få problemer senere i livet. I nogle miljøer, hvor solens stråler reflekteres, kan du faktisk brænde din nethinde. Steder hvor strålerne reflekteres er på sne, sandstrande og i vand, såsom søer, floder og på havet, samt på alle plane flader med reflekterende materiale. Derfor er det særligt vigtigt at bære solbriller med ordentlig UV-beskyttelse når du er udendørs i stærk sol. 
Et par effektive solbriller skal filtrere både A og B-stråler helt. Et par solbriller, som har såkaldt UV400 beskyttelse betyder, at de bortfiltrerer alle UV-stråler med en bølgelængde på op til 400 nanometer.

Alle Sunread modeller med eller uden polariserende polycarbonat linser har UV-400 beskyttelse.

POLYCARBONAT (PC)

Polycarbonat er en plast baseret på termoplastisk polymer. Materialet er optiskt klar, varmebestandigt og ekstremt slagfast. Da polycarbonat er let at bearbejde og termoforme, bruges det meget i industrien og til solbriller med en særlig behandling for øget UV-beskyttelse. For større ridsefasthed findes også polykarbonat med ekstra hård overflade, som bruges til eksempelvis beskyttelsesbriller.

Polycarbonat kan farves i en lang række forskellige farver. 
Forskellen mellem TAC (Triacetat- objektiver) og PC (polycarbonat) er, at når du bruger TAC, limer man en Polaroid film på linsen. Dette kan begynde at skalle af kanterne med tiden, mens Polycarbonaten injiceres under støbningen af linsen. Dette betyder, at de vil holde længere og det giver en meget klarere linse. PC-objektiver er også mere ridsefast.

Alle Sunread modeller har polycarbonat linser, som giver øget modstandsdygtighed mod ridser og bedste UV-beskyttelse

ASFÆRISKE LINSER

En asfærisk linse har en overflade hvor krumningen varierer fra midten af linsen til kanten, hvilket gør at den blive fladere jo længere ud fra centrum du går. Så hvad betyder det at en linse er sfærisk eller asfæriske? Flere ting faktisk: 
Sfæriske linser (konstant krumning) bliver for første tykkere end asfæriske, da sidstnævnte er fladere ved kanterne.

Sfæriske linser giver anledning til fejl i hvordan lyset brydes såkaldt sfærisk aberration. Sidstnævnte er fordi lyset brydes mere i kanterne og giver anledning til ringere billedkvalitet. Asfæriske linser er dyrere at fremstille, men giver bedre synsskarphed i hele linsen.

Alle Sunread´s solbriller har asfæriske linser.

FILTER KATEGORI I SOLBRILLER

Sunread solbrillemodeller har solbeskyttelsesfilter 3 i overensstemmelse med bestemmelserne og kravene i standarden EN 1836, hvilket sikrer at de grundlæggende sundheds-og sikkerhedsmæssige krav i direktiv 89/686 / EØF er opfyldt.

Vores solbriller er designet til at beskytte mod solens stråler. 
Solbeskyttelses filtre tjener først og fremmest til at beskytte det menneskelige øje mod overdreven blænding og for at øge komforten og forbedre synet. Solbriller, skal vælges udfra den omgivende lysintensitet og personlige følsomhed over for blænding, således at de ikke trætter øjnene selv hvis de anvendes længe.

Ved vurdering af den spektrale transmittans er det muligt at få et konkret lystransmissionsfaktor for solbeskyttelses filteret, dvs. forholdet mellem lysstrømmen, der passerer gennem filteret, og det indfaldende lysflow. På den baggrund er filteret klassificeret under følgende kategorier som er foreskrevet i regulativ EN 1836:

0 – ufarvet el svagt tonede lys filtre til meget reduceret solstråling

1 – Svagt tonede lys filtre til reduceret solstråling


2 – moderat til stærkt tonede universal filter til almindelig brug


3 – stærkt tonet til beskyttelse mod intensiv sollys

4 – meget mørke for intensiv solstråling på sne el tilsandede overflader, på vand og i bjergene eller tropiske områder. Ikke egnet, når du kører bil.

Alle Sunread´s solbriller med læsefelt har filter 3

CE-MÆRKNING

CE-mærkning er en mærkning af produkter inden for ESS. Bogstaverne CE står for Conformité Européenne (»i overensstemmelse med EU-direktiverne”). Produkter med CE-mærkningen må sælges i ESS uden yderligere krav. Betingelserne for at opnå CE mærket på et produkt er at:


• Produktet opfylder de grundlæggende krav til eksempelvis sundhed, sikkerhed, funktion, miljø


• Ordineret kontrol procedure er blevet fulgt 

Alle Sunread solbriller med läsruta er CE-mærket

Alle Sunread solbriller med läsruta er CE-mærket

BASISKURVE (BC) PÅ LINSEN – BØJNING AV LINSEN

Basiskurven henviser til krumninge af linsen, hvilket til dels bestemmer, hvor dybt rammen afsluttes. Sunread solbriller leveres med basiskurve 8 som former sig dybere rundt om siden af ansigtet dette giver bedre beskyttelse mod lys “lækager” i siderne af rammen. Jo større basiskurven er desto fladere er linsen.

Sunread solbriller kommer med basiskurve 8